Er bestaat een hardnekkig misverstand over houtbouw; een houten constructie zou minder brandveilig zijn dan een stenen constructie. Dit is niet juist.
Hout brandt. Bijna elk materiaal brandt op enig moment.
Kernvraag voor het bepalen van de brandveiligheid is welke reactietijd en temperatuur nodig zijn om materie te laten ontbranden. In het geval van massief hout is er sprake van een lange reactietijd en een hoge temperatuur. Als u massief hout met een lucifer probeert aan te steken, lukt dit niet. U moet eerst zorgen voor "hulpmiddelen" (kranten, aanmaakblokjes etc.) voor er zich flinke vlammen vormen en de temperatuur kan oplopen. Als hout eenmaal brandt, ontstaat er een zwarte laag aan de buitenkant van het hout: verkoold hout. Deze laag isoleert het hout en zorgt ervoor dat het inbranden steeds langzamer verloopt. Houten balken in constructies behouden dan ook langer hun dragende waarde, waardoor instortingsgevaar urenlang kan worden voorkomen.
Bij een stalen constructie is dat een ander verhaal. Staal boet bij elke graad opwarming aan sterkte in. Bij een heftige brand kan een stalen constructie als een kaartenhuis in elkaar zakken.
Wat bovendien in de houtbouw een brandvertragend effect heeft, is de laagsgewijze opbouw van wanden en vloeren. Daarbij vindt de opbouw plaats met brandwerend of zelfs onbrandbaar isolatiemateriaal, zowel aan de binnen- als buitenkant.
Voor houtskeletbouw geldt nog eens dat de houtconstructie aan de binnenzijde is bekleed met gipsplaat en/of gipsvezelplaat. Die platen kunnen niet branden, zodat het uren zal duren voordat de constructie zal branden.
Bij het risico van het ontstaan van brand is vooral het gedrag van de bewoners en de brandbaarheid van de inrichting van de woning (de ontvlambaarheid van de materialen) bepalend. Het risico dat brand ontstaat in een houten woning, is niet groter of kleiner dan in elke andere woning.
Het meest overtuigende bewijs dat
Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze houtbouwspecialisten.